Het groene doel

De perfecte kop koffie

Het zetten van een grote kop koffie hangt af van een aantal dingen zoals de kwaliteit van de koffieboon, de kwaliteit van het water dat wordt gebruikt, het type brouwproces dat wordt gedaan en het malen van de koffie. De kwaliteit van bonen en water is nu iets waar je gemakkelijk voor kunt zorgen. Gebruik alleen bonen van goede kwaliteit en zuiver water. De relatie tussen het malen van de koffie en het soort brouwen dat wordt gedaan is echter gedetailleerder en kan een beetje uitleg gebruiken. Nu weten we allemaal dat we koffie zetten door warm water over gemalen koffiebonen te laten lopen. Maar om echt goed te werken, moeten we begrijpen hoe lang het water over de bonen moet stromen. Het doel van dit artikel is om u te helpen begrijpen hoe u de maling van uw koffie moet afstemmen op het type bierbereiding dat u aan het doen bent om de best mogelijke koffie te maken.

Over het algemeen hangt de ‘weektijd’ rechtstreeks samen met hoe grof de koffie wordt gemalen. Dit betekent dat kleinere koffiemalen minder contact met het water nodig hebben en dat grovere granen langer contact vereisen. Espressokoffie wordt alleen gedurende 20-40 seconden blootgesteld aan water en wordt daarom gemaakt met behulp van uiterst fijne gemalen koffie. Een koffiezetapparaat van de Franse pers kan wel 4 minuten duren en gebruikt een extreem groffe maling. Als koffie te lang in contact blijft met water vanwege de maalgrootte, komen er ongewenste extracten tevoorschijn en wordt de koffie bitter. Natuurlijk, als de maling te groot is en het water zeer snel passeert (zoals frech press-malen in een espressomachine), wordt er maar heel weinig van de cafeïne en aroma’s geëxtraheerd en heeft het een slechte smaak.

Natuurlijk spelen filters een belangrijke rol bij het beheren van de balans tussen het over en onder het zetten van uw koffie. Ze houden niet alleen de maling uit je beker, maar ze bepalen ook hoe snel het water over de maling gaat. Papieren filters zijn de meest voorkomende, maar veel mensen gebruiken ook metaalsoorten. Papieren filters zijn redelijk goed. Ze kunnen echter een deel van de koffiesmaak absorberen en sommige mensen beweren dat ze het papier in de uiteindelijke koffie kunnen proeven. Metalen filters zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of verguld gaas. Ze zijn heel fijn geweven en filteren de koffie heel goed. Ze veranderen ook niets aan de smaak van de koffie. Metaalfilters zijn ook milieuvriendelijker dan het papieren alternatief.

Welke je ook kiest, zorg ervoor dat je fatsoenlijke kwaliteit koopt. Goedkope filters verstoppen vaak of laten de koffie niet goed brouwen. Een degelijke metalen filter zal jaren meegaan en uiteindelijk geld besparen.

Het zetten van een kop koffie is niet zo moeilijk. Het brouwen van een grote kop vergt iets meer begrip, maar is niet moeilijker. Begin met verse bonen en goed schoon water en vergelijk vervolgens je brouwstijl met de juiste maling en bak dan rond met de exacte verhoudingen en je zult vrij snel elke dag moordende koffie zetten.