Het groene doel

Espresso – Welke koffiebonen kun je gebruiken?

Espresso Welke koffiebonen kun je gebruiken

Bakken met koffiebonen strekken zich uit in schijnbaar eindeloze rijen. De molen heeft te veel instellingen en u bent niet zeker van het verschil tussen een Franse en een Italiaanse. Hoe weet je welke bonen de beste espresso zijn?

Het is het beste om te beginnen met de basis. Cappuccino’s en lattes zijn variaties op de espresso. Ze verschillen alleen in hun verhouding van espresso tot gestoomde melk. Geen van beide heeft zijn eigen aparte soort boon.

De ongeschoolde consument kan gemakkelijk overweldigd worden door te proberen te kiezen uit de vele bonen op de markt, maar wanhoop niet. Verkopers profiteren soms van de algemene misvatting dat er een veelvoud aan bonen is om de indruk te wekken van een grote en gevarieerde voorraad. In werkelijkheid zijn er slechts twee soorten bonen in de handel verkrijgbaar: Arabica en Robusta.

Arabica wordt op grote hoogte gekweekt, minimaal 2.400 voet boven zeeniveau en heeft een zachte, lichtzure smaak. Het wordt over het algemeen gekweekt in Oost-Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Robusta wordt op lagere hoogten geteeld en heeft een meer krachtige, enigszins bittere smaak. Het kan worden gevonden in Zuidoost-Azië, Centraal-Afrika en Latijns-Amerika.

Alle branders onderschrijven hun eigen methoden en opvattingen over braden, maar in het basisproces wordt de groene, rauwe koffieboon blootgesteld aan temperaturen van 480 graden Fahrenheit of hoger, meestal zeven tot twaalf minuten. De hitte saboteert met de natuurlijke zuurgraad en de bitterheid van de boon. Hoe langer de braadtijd, hoe bitterder en hoe minder zuur de bonen worden.

Er is geen juiste manier om koffiebonen te roosteren of te malen voor espresso. In feite wordt espresso meestal gemaakt met een mix van bonen van verschillende kleuren en consistenties. Het is niet ongebruikelijk dat verschillende geografische gebieden een specifieke blend prefereren. In Noord-Italië geven ze bijvoorbeeld de voorkeur aan gebrande espressokoffie, terwijl Californië smaakt naar donkerder, Frans gebraden vlees.

De kansen om verse bonen in een supermarkt te krijgen zijn niet groot en dat is een feit als we het hebben over voorgemalen koffie. U kunt het beste doen om goed op de vervaldatum op de verpakking te letten. Bij het kopen van een koffiehuis, is de beste manier om versheid te garanderen de meest populaire, snelst verkochte boon. Hoe sneller de boon wordt verkocht, hoe sneller er meer moet worden geroosterd, waardoor je minder kans hebt om de meest vers geroosterde bonen te krijgen. Ideale versheid resulteert uit het malen van uw eigen verse geroosterde bonen onmiddellijk voor het brouwen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de tijd die verstrijkt in de tijdsduur van koffiebonen voor koffiebranden. De staat van de gebruikte apparatuur en de kwaliteit van het water zijn ook belangrijke factoren. Ongetwijfeld zal het debat over wat de beste bonen vormen eindeloos zijn, maar uiteindelijk is het slechts een kwestie van smaak.

Beeld: coleur