Het groene doel

Feiten over werelds favoriete drankje: koffie!

Feiten over werelds favoriete drankje koffie

‘S Werelds favoriete drankje moet wel een kop koffie zijn. Velen van ons kunnen niet wakker worden zonder eerst een beker te drinken in de ochtend. Ook al zijn er steeds nieuwe variëteiten, niets weerhoud ons van een gewone kop koffie.

De ontdekking van koffie

Dit is al zo sinds de eerste ontdekking in Afrika. Er wordt gezegd dat een geitenherder zijn geiten wat bessen zag eten en heel melig begon te doen. Hij probeerde zelf wat bessen uit en vond die heel verfrissend.

Het woord verspreidde zich snel en al snel werd deze bes op het Arabische schiereiland verbouwd. De grootste koffieproducent van vandaag, begon in Brazilië rond 1700 koffie te verbouwen. Terwijl het in 1600 in Europa werd geïntroduceerd.

In 1901 werd oploskoffie uitgevonden. Koffie werd cafeïnevrij gemaakt in 1903 en gevriesdroogd in 1938. Tegenwoordig is koffie de grootste handelsartikel na petroleum.

Wereldwijde consumptie

Het klinkt misschien verrassend, maar statistieken zeggen dat een gemiddelde persoon meer dan 10 kilo koffie consumeert in een jaar. En de wereldwijde jaarlijkse consumptie is goed voor meer dan 400 miljard kopjes!

Het grootste deel van het verbruik is tijdens het ontbijt en 35% geeft de voorkeur aan zwarte koffie. Thee is een favoriete drank, maar koffie lijkt het toch de overhand te hebben.

Productie van koffie

Colombia en Brazilië zijn verantwoordelijk voor de meeste productie van koffie en het wordt hier meestal met de hand geplukt. Het gaat hier dan om het zaadje van de koffiebes en deze niet-geroosterde koffie kan tot 2 jaar meegaan.

Koffie is het beste als je het direct na het branden consumeert, omdat de smaak minder wordt zodra je hem braadt. Koelen helpt niet om ze vers te houden, zoals de meeste mensen denken. En het kan zelfs vreemd smaken omdat de gebrande koffie gemakkelijk de smaken van ander voedsel zal absorberen.

De koffiebonen bestaan in verschillende variëteiten en de groeiomstandigheden beïnvloeden de smaak van de koffie. Om ongeveer 130 kilo groene koffiebonen op te leveren, moet je 100 Arabica-struiken kweken.

Koffie en gezondheid

Koffie is van groot nut voor ons – het bevat anti-oxidanten en mineralen die allemaal helpen bij het voorkomen van één of andere ziekte.

Het risico op diabetes en de ziekte van Parkinson wordt vermoedelijk afgenomen door het drinken van koffie. Het bevat bacteriën die elementen bestrijden die tandbederf kunnen helpen bestrijden.

We weten allemaal dat cafeïne in koffie ons kan helpen alert te blijven en ons beter te concentreren. Het verlicht ook de symptomen van astma door verwijding van de bronchiën en haalt spanningshoofdpijn weg.

Beeld: vandelinodias