Het groene doel

Kan koffie het risico op diabetes verminderen?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam insuline niet produceert of niet goed gebruikt. Insuline is een hormoon dat nodig is om suiker, zetmelen en ander voedsel om te zetten in energie die nodig is voor het dagelijks leven. De oorzaak van diabetes blijft een mysterie, hoewel zowel genetica als omgevingsfactoren zoals obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging een rol lijken te spelen.

Koffie vermindert het risico op diabetes
Onderzoek wijst uit dat mensen die koffie drinken minder snel diabetes type 2 zullen krijgen. Het is niet bekend of de cafeïne of een ander ingrediënt in koffie verantwoordelijk is voor de beschermende effecten.

De onderzoekers wilden zien of er een verband bestaat tussen diabetes en koffie drinken en groene, zwarte en oolong thee. De deelnemers vulden een gedetailleerde vragenlijst in over hun gezondheid, levensstijlgewoonten en hoeveel koffie en thee ze dronken. De vragenlijst werd herhaald aan het einde van de follow-upperiode van 5 jaar.

Toen andere factoren in rekening werden gebracht, ontdekten de onderzoekers dat hoe meer deelnemers aan groene thee en koffie dronken, hoe kleiner de kans was dat ze diabetes zouden krijgen. Mensen die elke dag zes kopjes of meer groene thee of drie of meer kopjes koffie dronken, hadden ongeveer een derde minder kans op diabetes. De link was sterker bij vrouwen dan bij mannen. Er werd geen patroon waargenomen met zwarte of oolong thee. (zie Diabetes Symptomen)

Vitamine D en calcium kunnen het risico op diabetes type 2 bij vrouwen verlagen
Een tekort aan vitamine D en calcium kan worden gekoppeld aan het krijgen van diabetes type 2. Meer dan 80.000 vrouwen die hebben deelgenomen aan de Nurses ‘Health Study. In de loop van 20 jaar ontwikkelden meer dan 4.800 vrouwen type 2 diabetes. De onderzoekers ontdekten dat een gecombineerde inname van meer dan 1200 milligram calcium en meer dan 800 eenheden vitamine D was gekoppeld aan een 33% lager risico op diabetes type 2 (in vergelijking met vrouwen die veel kleinere hoeveelheden calcium en vitamine D namen). De resultaten laten zien dat het consumeren van grotere hoeveelheden vitamine D en calcium het risico op diabetes type 2 bij vrouwen verlaagt.

Diabetes is een aandoening die wordt gekenmerkt door hyperglycemie of verhoogde bloedglucose (bloedsuikerspiegel). Ons lichaam functioneert het beste op een bepaald niveau suiker in de bloedbaan. Als de hoeveelheid suiker in ons bloed te hoog of te laag is, voelen we ons normaal gesproken slecht. Diabetes is de naam van de aandoening waarbij het bloedsuikerniveau constant te hoog is. Diabetes is de meest voorkomende endocriene aandoening.