Ecologisch tuinieren is tuinieren op een milieuvriendelijke en natuurlijke manier. Je doet het zonder pesticiden en kunstmest te gebruiken en je werkt met plant- en zaaigoed dat op een gezonde manier is geteeld. Je tuiniert in harmonie met de natuur. En klimaatadaptief, wat al heel aardig lukt met minder bestrating.
De vijf pijlers van ecologisch tuinieren
Mens. Een tuin moet aantrekkelijk zijn, want je wilt erin ontspannen, spelen of groenten telen. Je wilt er dingen kunnen doen en beleven. Het beeld dat een tuin oproept verschilt van mens tot mens. Het is afhankelijk van jouw leeftijd, gezinssituatie of herinneringen. Zo hebben kinderen een ander tuinbeeld dan volwassenen: voor hen dient een boom bijvoorbeeld om te klimmen en ravotten.
Natuur: dieren en insecten. Natuurlijke processen vormen een inspiratiebron voor jouw tuin. Als je daarmee rekening houdt, denk je vanzelf aan schuilplaatsen voor onze aardse medebewoners (heggen, takkenrillen) en stel je beplantingen samen die ecologisch van nut zijn. Dit maakt het beheer een stuk interessanter én het maakt je tuin aantrekkelijk voor allerlei dieren, vogels en insecten. Wist je dat sinds de eerste metingen in 1975 de biomassa van alle insecten samen met 75% is geslonken? Al is het een druppel op een gloeiende plaat, laten we er samen iets tegen doen.
Bodem. Een gezonde tuin begint bij een gezonde bodem. Niet zelden is de grond in een tuin als een woestijn, arm, droog en levenloos. Je kunt de balans terug brengen met een mix van middelen die we samen bespreken. Denk daarbij aan goed waterbeheer, natuurlijke grondverbetermiddelen, werken met een mulchlaag of compost, vervanging tuinaarde of (niet schrikken!) de aanschaf van wormen. Al na een seizoen kan het resultaat verbluffend zijn en zie je voor de neus van je schoenen het bodemvoedselweb in vol bedrijf.
Milieu. Je wilt in je tuin rekening houden met het milieu en dat betekent dat je breed wilt denken. Natuurlijk, liever geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar het gaat verder. Je gebruikt bij voorkeur lokale producten en je koopt liever geen tuinaarde met veel turf erin, want het afgraven en het transport ervan is berucht om zijn CO2-uitstoot. Je bent zuinig met energie en treft voorzieningen om hemelwater op te vangen. Hittestress ga je tegen door verstandige keuzes in bestrating, bijvoorbeeld waterdoorlatende. Het veranderen van de wereld begint in je tuin.
Planten, bomen, zaaigoed. Je kiest plant- en zaaigoed waarmee je dieren en insecten blij maakt en daar, cru gezegd, niet dood bij neervallen. Dat betekent dat je kiest voor kwekers die niet met hormonen en pesticiden werken, stoffen die een enorm impact hebben op de natuurlijke cycli. Je kiest voor kwekers die het anders durven te doen en met hun kleinschalige bedrijven het verschil proberen te maken. Je voelt het aan de wortelkluit van hun vaste planten: véél steviger dan bij de reguliere tuincentra.